Whereabouts App

In 2010 ben ik afgestudeerd in Communicatie & Multimedia Design aan de Hogeschool van Rotterdam. De passie die ik voor het sporten heb,  kon ik tot uiting brengen in mijn afstudeerproject: De Whereabouts App. In samenwerking met de Nederlandse Dopingautoriteit en CGI (toentertijd Logica) is mijn afstudeerproject ook daadwerkelijk in ontwikkeling genomen. In het najaar van 2011 is deze app gelanceerd. Wegens het grote succes heeft in 2013 heeft de World Anti Doping Agency (WADA) de app overgenomen. Deze app is nu beschikbaar voor 25.000 internationale topsporters.

dopingcontrole-app

Wat kan de whereabouts app?
Topsporters moeten van de Dopingautoriteit minsten 3 maanden van te voren hun “whereabouts” doorgeven. In dit systeem geven sporters aan waar ze zich bevinden. Ook moeten ze elke dag één uur beschikbaar stellen voor een dopingcontrole: het timeslot.  Dit timeslot is erg belangrijk, want als een sporter niet aanwezig is op de door hem aangegeven locatie, en er komt een dopingcontroleur langs, dan heeft hij een gemiste test. 3 gemiste testen binnen 2 jaar betekent een schorsing. Het is dus erg belangrijk dat deze whereabouts altijd kloppen. Van de dopingautoriteit wordt verwacht dat de sporters deze gegevens minimaal 3 maanden van te voren invullen. Aangezien er binnen 3 maanden veel kan veranderen moeten sporters vaak hun whereabouts wijzigen.

Door de whereabouts app kunnen de sporters nu via de app bij hun gegevens. Ze kunnen dus veel makkelijker hun gegevens bekijken en ook nog eens wijzigen. Het is een aangename verbetering voor de sporters omdat ze dit dus eerst altijd via hun computers moesten doen. In mijn scriptie kun je alles lezen over mijn onderzoek en bevindingen naar de whereboutsapp.

Download hier mijn scriptie:
Anne_Heijkoop_0772539_Scriptie

Enkele links naar artikelen over de whereabouts / Wada App:
Nederlandse Dopingautoriteit: Whereaboutsapp
WADA: Adams whereabouts-app for smartphones now available
CGI: WADA Selects whereabouts app athletes worldwide
> Whereabouts app wint Computable Award